Archief Etcetera


Inhoudstafel(Inhoudstafel)

inhoud

etcetera 111

2 Redactioneel

3 Brussel-Beiroet retour Wouter Hillaert was in Beiroet voor Meeting Points, het festival voor eigentijdse Arabische kunst waarvan Frie Leysen de curator was. In de KVS zag hij de Brusselse versie daarvan.

7 Johan Leysen: ‘Ik wil vermijden dat ik een oordeel ga spelen' Johan Leysen is voor het eerst sinds 1991 opnieuw op Vlaamse en Nederlandse podia te zien. Johan Reyniers sprak met hem.

14 Tasso vandaag Torquato Tasso is de absolute klassieker over de spanning tussen kunstenaar en opdrachtgever. Heeft deze tekst uit 1789 ons vandaag nog iets te zeggen, vraagt Klaas Tindemans zich af.

16 De kunst, de politiek en de markt Ivo Van Hove hield dit jaar de Machiavellilezing. Eric Corijn en Stefaan De Ruyck reageren.

21 What if God was one of us? Erwin Jans over drie voorstellingen van jonge makers die zich verhouden tot noties als ‘zingeving' en ‘gemeenschapsvorming': Winterverblijf van Lotte van den Berg (Toneelhuis),

Columns

20 Aengespoeld, John Zwaenepoel

47 Bericht uit het buitenland, Mark Deputter

32 TheaTergediChT, Hugo Claus

27 Meer zeggen ze niet / Claus in de echokamer

Guy Cassiers en Olympique Dramatique bewerkten De geruchten van Hugo Claus voor het toneel. Paul Demets ging kijken. Hij sprak ook met Mark Schaevers over De versie Claus, die Schaevers voor Josse De Pauw schreef.

33 De vergeten kant van Maurice Béjart

Hoe herinneren we ons Mauric Béjart? Eric De Kuyper schrijft een ander in memoriam.

37 Blue in the face Klaas Tindemans maakt rechtsfilosofische kanttekeningen bij de ode aan de vrijheid en de sigaret die Jan Fabre onlangs op de planken bracht met I am a mistake.

42 Dido and Aeneas van Henry Purcell Stephan Moens over de relicten van Purcells opera en over de ensceneringen van Sasha Waltz en Jan Decorte: krullerig barok versus miraculeus beknopt.

49 Onmogelijke schoonheid Pieter T'Jonck over de tweespalt tussen het ongezegde en de schoonheid van de vorm in Zeitung van Rosas.

55 In memoriam Wim Van Gansbeke

56 De tentoonstellingsruimte anders bekeken

Julie Rodeyns gaat in op de bijdrage die Kelly Schacht leverde tot de tentoonstelling I am your private dancer.

58 Kroniek

Fort Europa, NTGent Wohltemperiertes Klavier, Alain Franco Stock à Deux, Dood Paard Perfect Wedding, Toneelgroep Amsterdam

65 BoeK Blokboekblokschijf

66 Film Maybe Sweden

Aanrijding in Moscou

70 de gebeurtenissen


Development and design by LETTERWERK