Archief Etcetera


(Advertentie)(Advertentie)

Lieve God

Nederlandse schrijvers hebben, schijnt het, religie weer ontdekt. Jarenlang dachten wij met Hem, dat ze ‘klaar' waren met kerk en godsdienst, maar nu kruipen ze weer uit de schaduw in Zijn zonlicht. Waar komt die nieuwe aandacht voor religie vandaan? Lopen de schrijvers kritisch achterop of zijn ze de bekeerden voor? Patricia de Martelaere & Jan Lauwereyns zoeken naar antwoorden.

Dead men walking

Dood is hij, die ooit zo machtige criticus, zo dood als een pier op papier. Toch is het paradoxaal genoeg zo dat literaire kritiek duidelijke tekens van leven vertoont. Hoe ziet de nieuwe garde critici eruit? Wanneer en op welk veld van eer of oneer is de oude gesneuveld? En wie heeft die moord op zijn geweten? Jos Joosten & Tom Sintobin gaan metakritisch.

Aangespoeld

Oostende heeft twee soorten inwoners: Ostendsche Ploate (honkvaste pladijzen) en Aangespoelde. Dit laatste type bestaat uit vreemde eenden die vanuit alle windrichtingen op het strand belanden, hun kieuwen afschudden, longinhoud ontwikkelen en op twee benen door de badstad flaneren. Sofie Gielis zoekt grensovergangen op, en vraagt trespassers naar hun verhaal.

Rogier van der Weyden: de schroom van het lijden

Brigitte Dekeyzer en Stefan Hertmans getuigen met schrijvers en kunstenaars over de invloed en betekenis van de vijftiende-eeuwse meesterschilder Rogier van der Weyden. Die nieuwe montage van beheerste emotionaliteit en passie wordt gekoppeld aan de tentoonstelling Rogier van der Weyden ca. 1400-1464 – De Passie van de Meester.

Tegenlicht I Factory # 6

Het werk van Jacques Lizène wordt door kunstenaar Gert Robijns en schrijver Peter Verhelst tegen het licht gehouden, via een multidisciplinaire en multimediale factory. Hun werkzaamheden zijn te vinden in deze dubbeldikke aflevering van DW B, op www.tegenlicht.org, en op het podium tijdens een toonmoment en expo.

Een abonnement op DW B 2009 kost 42 euro (IBAN: BE58-73500832-2079 / BIC: KREDBEBB). Als u meteen ook jaargang 2010 bestelt, betaalt u slechts 75 euro voor beide. Meer info: www.dwb.be.


Development and design by LETTERWERK