Archief Etcetera


P O L L E S C HP O L L E S C H

P O L L E S C H

DE REVOLUTIONAIRE ONDERNEMING

keerde tupperwareparty, waar je vrienden in klanten verandert. En dan beginnen die opeens bullshit te kopen bij jou thuis.

astrid En wat voor een berekening steekt daar nu weer achter, klanten in vrienden te veranderen? Dat vraag ik me nu toch af. ZOALS ALTIJD! Maar ja, ik ben toch altijd te langzaam voor je revolutionaire be-drijfsideeën.

bastian Jij wil dus absoluut mijn vriend zijn, Nicole Kidman, JAAA?!?

Caroline En jij bent beginnen schreeuwen en mij beginnen krabben en je wou je van de Moulin Rouge naar beneden gooien en ik begon al te denken dat je hysterische aanval betekende dat je afstand nam van je revolutie mij in een vriend te willen veranderen. Maar weet je, die revolutie wil jij helemaal niet. Omdat je gemerkt hebt dat er VOOR JOU HELEMAAL NIKS INZIT!

bastian En je hebt seks met iedereen maar niet met mij en op de een of andere manier lijkt het alsof ik ervoor betaal dat jij je klanten of vrienden nu zelf kan kiezen. Maar daar betaal ik niet voor, DAT JIJ DAT KAN DOEN!

astrid Ja, oké, goed mogelijk dat ik verachting gekocht heb en ook wou kopen. Maar die moet toch ook in een andere vorm bestaan, die verachting, een vorm die mij kan doen geloven dat je mij nog graag ziet.

bastian Een vorm die de mogelijkheid biedt de niet-manipulatieve elementen te laten overheersen. En dat ik liefde in mij kan realiseren.

Caroline Ja, oké, jij houdt van Nicole Kidman, maar ik ben het principe waar je leven zich naar richt.

astrid Jij doet maar alsof je van me houdt en zo, maar dat daar geen leven achter steekt, dat verandert de hele zaak. En mij. En tot nu toe was voor mij de vraag, hoe krijg ik de liefde met het leven erachter.

Caroline En hier in het Parijs van de eeuwwisseling is iedereen nog steeds zo weerspannig en wil gewoon zijn eigen, kleine verneukte leven verder leven zonder dat er ook maar iets echt van betekenis is, en hoe krijg ik dan het personeel van de Moulin Rouge, hoe krijg ik die hoeren zover dat ze ware liefde gaan voelen voor mij. Dat zal volgens mij toch niet alleen maar met tact of menselijkheid gaan.

bastian Het kapitaal is zo onmenselijk.

astrid En wij twee, wanneer we elkaar betalen, of ik

jou, dan kunnen we dat misschien op de een of andere manier menselijker maken.

Caroline Natuurlijk is altijd weer de grote vraag, mijn vraag, bedoel ik: waarom wil je mij niet? Dat is de grote vraag voor mij. Waarom jij mij niet wil!

astrid We weten toch allebei dat ik van je moet houden om aan jou te kunnen werken. En aan de ervaringen met jou. Ik moet die toch realiseren in de fabriek in mijn hoofd. Ik werk hier toch eigenlijk en niet jij!

bastian Ervaringswerk.

Caroline Ik interpreteer je opnieuw! Ik consumeer je! Ik maak van jou iets totaal anders en jij van mij!

bastian Jij revolutionaire onderneming, jij verwart me zo.

Clip: Tapijten gaan de trap op

bastian We zijn in het New York van het jaar 1994 en iemand springt van het dak van een flatgebouw, kort nadat een Afrikaanse markt in de 125"' straat ontruimd is.

gordon Er was een klote Afrikaanse rommelmarkt in New York en de New Yorkers gingen geweldig tekeer tegen die kloterij en toen kwam de politie en sloeg de opstand die eigenlijk een markt was uit elkaar.

astrid Ja, die werd door de flikken uit elkaar geslagen, die Afrikaanse opstand. En dan valt daar iemand van het dak van een flatgebouw, ik weet niet juist waar, maar dat moet hier ergens in New York geweest zijn, op het een of andere nulpunt dat veel waard was stond een flatgebouw en daar springt iemand van het dak. Het flatgebouw, wat kan ik daarover zeggen? Het was zeer hoog, maar over degene die daar van het dak springt, kan ik ook zeggen dat hij zeer hoog was.

gordon Een Afrikaanse rommelmarkt die van die Afrikaanse rommel verkocht. En dan de gewone verkopers, die gingen tegen die rommelmarkt geweldig tekeer.

caroline Ja, die rommelmarkt in New York die op het terrein van een nooit afgewerkt winkelcentrum stond, die maakte de verkopers echt woedend. En dan ontruimden gewapende politieagenten de Afri-can market in de 125!" straat, waar uit Afrika geïmporteerde waren verhandeld werden.

bastian Het laatste uur van de gebruikswaarde heeft voor ons, voor ons allebei, geslagen, mijn schat!

astrid En ik weet niet meer wat nuttig is en wat niet.

gordon Eigenlijk weet ik niks meer.

caroline Ik weet ook niet meer hoe ik moet inkopen.

gordon Ik weet niet meer hoe ik moet INKOPEN!

astrid Het idee dat consumptie een passieve daad van een onverschillige massa is, werd onder andere in feministisch georiënteerde subculturele kringen afgewezen, (kussen elkaar)

caroline Consumptie is gebaseerd op actieve beslissingen, op kennis en een schat aan interpretatie, en volgens de feministische economische theorie is het gewoon werk. Dit hier is WERK! (begint de shop te vernielen/vernielt de shop)

gordon Er ik wil ervoor betaald worden! Dat ik hier inkoop.

astrid Maar iemand betaalt mij net daarvoor dat ik hier werk en deze klotewinkel verniel.

bastian Die revolutionaire onderneming hier.

astrid Dat ik hier momenteel 'inkoop', daarvoor word ik betaald. Ja, oké, de kloterij ziet er misschien zo uit alsof ze te-fake-om-fake-te-kunnen-zijn is, dus dat het hier om de een of andere doorgedraaide simulatie gaat, maar ik doe dat hier écht! En iemand die zich zo sterk vergist als ik, die heeft geen illusies nodig.

caroline IEMAND DIE ZICH ZO VERGIST ALS IK HEEFT GEEN ILLUSIES NODIG!

gordon De val van de muur in Berlijn was de aanleiding tot hoogdravende toekomstvisioenen.

astrid (doet inkopen met karate) Ik wil overal een metropool kunnen zijn, met alles wat ik ben en hoe ik te werk ga!

bastian Jij klote global player!

astrid IK WIL OVERAL EEN METROPOOL ZIJN! MET ALLES WAT IK BEN EN HOE IK HIER TE WERK GA!

bastian Jij doet inkopen terwijl ze boven je kop muziek spelen.

astrid Wie heeft dat gespeeld of gezongen? De een of andere Atta of Enya of zo'n kloteshit! Of Britney? Ja, Britney. Britney of de een of andere kloteïslamie-tenteef. Of Enya, die islamietendinges of fuck me Amadeus! Wat was dat daarjuist voor een muziek?

etcetera 95 •••

69


Development and design by LETTERWERK