Archief Etcetera


P O L L E S C HP O L L E S C H

P O L L E S C H

DE REVOLUTIONAIRE ONDERNEMING

werd zo saai voor ons gijzelaars, terwijl de bankovervallers op ons mikten en ons in bedwang hielden, dat we die jankwedstrijd organiseerden! Een wedstrijd die op basis van ons gejank werd beslist! En tussen het gejank door speelden wij ons af! En ik weet niet meer of ik uit vertwijfeling jank of uit VERVELING?! IS DEZE PATROONHULS MIJN PRIJS OF BEN IK VERTWIJFELD!

Clip: Zelfmoord Caroline

caroline (springt) Klote, ik stort zo meteen in elkaar, klote! Nu! Nu! Nu stort ik zo meteen in elkaar. Nu zo meteen! Klote, het was gewoon een ongeval. Dat wou ik helemaal niet en nu stort ik zo meteen in elkaar. Ja, oké, maar is dat hier het laatste wat ik zie, die kloterij? Dat hier. Op de een of andere manier moet dat hier toch zelfmoord zijn, maar het was gewoon een ongeval, of misschien hield ik het niet meer uit in dit klotehuis en moest ik er op de een of andere manier zien uit te komen, omdat de angst hier gestorven te zijn niet los te maken is van de angst hier geleefd te hebben. En opnieuw, (wordt weer naar boven getrokken en springt opnieuw): Nee, klote, dat kan toch niet, ik stort weer in elkaar, klotekloterij! Dat kan geen ongeval zijn. Ik doe het weer. Ik ben een soort dader van een aanslag of zo. Of dat dinges van een aanslag. Dat kan ik niet meer zo precies lezen. Wat is er nu dan ANDERS?! Ik stort opnieuw in elkaar! Hoe komt dat, ik heb toch maar één leven. En ik stort twee keer in elkaar, zo een kloterij. Misschien verspeel ik het ene wel met geld en het andere met liefde.

Clip: Vliegende dans op Belafonte

gordon Er was toch een revolutionaire gedachte in deze kloterij hier, ik bedoel hier in mijn situatie, en die moet ik nu toch kunnen uitspreken. Zodat ze d'r is. ZODAT ZE D'R IS! DE KLOTERIJ!

Caroline Je weet dat je mij beschadigd hebt toen je zei datje van me hield, toen ben ik zo beschadigd door geluk en ontgoocheling en wantrouwen. Mijn geluk is zo beschadigd, of 'gelukkig te zijn' beschadigt mij! WAAROM TOCH?!!!

bastian Dat is gewoon niet waar. Jouw onderneming houdt niet ECHT van mij!

astrid Maar daar zou toch aan gewerkt kunnen worden, zodat deze onderneming echt van mij houdt.

caroline NEE! NEE!

astrid Misschien moet ik gewoon wachten op een meer menselijke en dus meer tactvolle en meer pro-fijtgeoriënteerde onderneming die mij de liefde zal

verkopen, wat van jou niet gezegd kan worden, Kid-man-hoer! Denk ik, wanneer ik de antikapitalistische film Moulin Rouge zie, waarin het kapitaal ware liefde ontzegd wordt.

caroline Het kapitaal KRIJGT GEEN WARE LIEFDE! De tragische figuur hier. En dat met de productie van rijkdom en een reusachtige geldmachine ratelend op de achtergrond.

astrid Die sterven nog liever dan dat ze mij de liefde verkopen. In elk geval had ik die klotefilm Moulin Rouge gezien en meteen gedacht, ik ben de ondernemer die van Nicole Kidman houdt, maar die stronthoer gelooft liever in de kunst en de revolutie en de ware liefde voor een arme dichter en de hele kloterij.

bastian Maar wat zou dat voor een revolutie zijn in mij of in haar die ons de liefde zou laten realiseren, in ons, en dan nog op de vloer van deze reusachtige geldmachine.

Caroline Dat zou pas een revolutionaire liefde zijn, een liefde die met alles komaf maakt wat er over haar verteld werd.

astrid (tegen Tina) Zeg nu toch iets! Zeg iets over die hele kloterij! Jij wil van die zeikerd houden. Die heeft toch helemaal geen geld! Die teef! Die schrijver Ewan McGregor. Jij wil toch niet zo een kloterij als ware liefde, hoe denk je die dan te kunnen beleven? Kan je mij dat vertellen?! Wil je verrekken? Is dat liefde voor jou? Maar daarnaast wil je toch leven en hoe wil je dat dan doen? Leven, dat zegt je toch iets, jezelf bij het inkopen bekijken en zo. Je gaat me toch niet in alle ernst vertellen dat daar in de armen van die revolutionaire nul te liggen het leven is. Die Rode Molen-kloterij is bullshit. Die zijn sowieso allemaal dood daar, die zijn allang aan de overkant, in de videotheken.

gordon Ik ben de Duke. Ik ben de Duke. Ik ben de Duke. Met een arme schrijver, die met kunstenaars aan de revolutie werkt? Is het dat? Jij kloteteef Nicole Kidman!

caroline Jij ziet eruit als Kurt Russel met je ooglapje. Jij bent toch mooi geweest, Nicole! Jij bent toch niet die ratelslang die alle geweldeconomieën afloopt op zoek naar liefde.

bastian Die is gebaseerd op bedrog, afzetterij en onderdrukking in plaats van markteconomisch gestuurde berekendheid, hier kan niemand ooit liefhebben, in deze... balans-manipulaties van de Amerikaanse financiële industrie.

caroline Jouw roof- en bedrogkapitalisme werkt niet bij mij, dat gaat toch alleen maar om de onrechtmatige toeëigening en herverdeling van waarden die al voorhanden zijn en niet om een winstma-kende productie van waren en dienstverleningen.

astrid Die klote-antikapitalistische Bollywoodfilm, Moulin Rouge, die de LIEFDE zo OPPEPT! En de waarheid en de schoonheid en de VRIJHEID! Dat is allemaal zo opgepept omdat je in het geld gelooft.

gordon Hoe beschadigd is dat wat ik wil beleven? Dat vraag ik me af wanneer ik naar jou kijk. En waarom heb ik daarvoor gekozen?

caroline Jouw berekendheid beschadigt de kloterij. De dollartekens in je ogen beschadigen de kloterij.

bastian De kloterij die zo beschadigd is, waarom wil ik die beleven? Ik geraak er maar niet uit. Of kan ik niks beters vinden dan die kloterij hier? Maar ik denk dat jij me zou kunnen veranderen. Jij bent daartoe in staat. Jij revolutionaire onderneming.

caroline Bek dicht! Ik wil dat niet horen.

astrid Jij maakt me zo ongelukkig. En ooit zal ik me realiseren dat dat je economische aanbod is.

Caroline Dat zou toch interessant zijn voor een revolutionaire onderneming: nagaan hoe het mogelijk is geweest datje mij mijn beschadigde liefde voor jou kon verkopen?

gordon Je kan alleen maar geld kloppen uit mij als je reëel met mij omgaat, tenminste op lange termijn. Op lange termijn hou ik jouw slechte behandeling GEWOON NIET VOL!

caroline Ik weet dat je van me houdt. Je moet het gewoon zeggen. 'Ik hou van geld', dat is voor mij oprecht, tactvol en smaakvol, maar heel die liefdesklo-terij is echt stom. IK KAN HET NIET MEER HOREN!

astrid Ik wil gewoon reëel behandeld worden, dat ervaar ik als echt en daar hoort bij dat je mij als het principe erkent waar je leven zich naar richt. Je houdt van mij, je moet gewoon heel diep bij jezelf naar binnen kijken. Geld betekent alles voor jou. Dus hou je van mij. Jij Nicole Kidman op DVD.

bastian Nicole Kidman zegt op een bepaald moment dat ze niet kan liefhebben, die hoer. Maar heel haar klotefilm gaat erover dat ze het wel kan, daarover gaat toch die kloterij. Maar dat ze het niet kan, dat zou ik nu toch wel noteren.

72

900 etcetera 95

Volledig artikel als PDF

Auteur

Publicatie Etcetera, 2005-02, jaargang 23, nummer 95, p. 76

Trefwoorden kloterijcarolinebeschadigdastridstortliefderevolutionaireonderneming

Namen AmerikaanseBekBelafonteBollywoodfilmCaroline DatCaroline JeDukeEwan McGregorKid-man-hoerKurt RusselMoulin RougeNicole KidmanRode Molen-kloterijTinaVERVELINGZE D'R


Development and design by LETTERWERK